tiistai 11. helmikuuta 2014

Illan erikoinen: Sämpylät

Taas oli tällanen ilta. Teki ihan hirveesti mieli oikeastaan kaikkea. Lopulta keksin mitä tehdä: Jääkaapintyhjennys-sämpylöitä!
 
Eivät nuo oikeasti ihan noin kellertäviä olleet.

Etsin netistä hiivattoman sämpyläreseptin, mitä lähdin sitten muokkaamaan. Tällä kertaa muokattavaksi päätyi Kotikokin hiivaton sämpyläresepti. Tällä kertaa lopputuloksessa ja alkuperäisessä reseptissä ei ole loppujen lopuksi mitään samaa! Paitsi suola, leivinjauhe ja maito. Voin sanoa, että lähti hieman käsistä tuon tekeminen..

HUOM! Kaikki esitetyt mitat ovat taas aika suurpiirteisiä, koska en erityisemmin mittaile aineksia. Mutu tuntuma toimii hyvin. Ei ne sämpylät pilalle mene jos jauhoja on 2dl liian vähän tai vähän liikaa.

Tein aika littanoita noh.. koska en tykkää pullan muotosista sämpylöistä.

SÄMPYLÄT (n. 8 isoa tai 16 pientä)

Ruispuuron jämät (n.1 annos = 1dl ruishiutaleita)
3 porkkanaa raastettuna
1 dl auringonkukan siemeniä
3dl maitoa
1,5 rkl leivinjauhetta
 ~ 6 dl sämpyläjauhoja
suolaa
loraus öljyä
kananmuna voiteluun


Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Sekoita ruispuuro, porkkanaraaste, auringonkukan siemenet, öljy, suola ja maito (mieluiten kylmänä). Heittele sekaan jauhoja ja leivinjauhe (jos nätisti haluat tehdä niin nämä voi eka sekoittaa keskenään). 

Taikinan tulee olla vielä tahmeaa kun alat pyörittelemään sämpylöitä. Ota klöntti ja taputtele pintaan vähän jauhoja. Älä vaivaa suuremmin vaan muotoile pikaisesti. Älä kohota taikinaa. Voitele pallukat munalla.

Vinkkinä kuulin: heittele vähän vettä sekaan kun paistuvat niin tulee rapsakampi kuori.

Laita uuniin 200 asteeseen n. 15 minuutiksi (itsellä isommat olivat n. 20min. Ovat vähän pettymyksen oloisia kun tulevat uunista pois. Tässä vaiheessa on myös hyvä todeta, että kyllähän sitä kuivahiivaa olisi kaapissa ollut. Ja kun halkaiset kahtia niin toteat: eihän näitä voi huomenna ainakaan syödä enää. Seuraavana päivänä kun vain mikrossa lämmittää niin ovat samanlaisia kuin tuoreena. Hyvä resepti on.

Sämpylät kohosivat uunissa jonkun verran.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti